Великий піст – Свята Чотиридесятниця

Приготувавши віруючих до подвигів посту й покаяння, Церква вводить їх в сам подвиг. Богослужіння Великого посту, як і богослужіння підготовчих до нього тижнів, постійно спонукають до посту і покаяння, зображають стан душі, яка кається і плаче про свої гріхи. Цьому відповідає і зовнішній образ здійснення великопосних богослужінь: у седмичні дні Великого посту, виключаючи суботи і неділі, Церква не здійснює повної літургії, цього самого урочистого і святкового християнського богослужіння. Замість повної літургії по середах і п'ятницях служиться літургія Раніш освячених Дарів. Склад інших церковних служб змінюється згідно з часом. В седмичні дні майже припиняється спів, надається перевага читанню з старозавітних писань, особливо Псалтирі, в усі церковні служби вводиться молитва святого Єфрема Сиріна з великими (земними) поклонами, а третій, шостий і дев'ятий часи з'єднуються з вечірнею для вказівки часу, до якого повинен сягати денний піст.

Свята Чотиридесятниця і її богослужіння починаються з вечірньої Неділі сиропусної. Сиропусна неділя називається ще Прощеною неділею, бо за вечірнім богослужінням цього дня буває чин або обряд, загального прощення в храмі.

Чин прощення відбувається так: на солею виносять і кладуть на аналоях ікони Спасителя та Божої Матері, настоятель творить земні поклони перед ними, і цілує їх, потім він звичайно промовляє слово, просить пробачення своїх гріхів у притчу і народу, говорячи: "Благословіть мене, отці святі і браття, і простіть мені, грішному, все чим згрішив в цей день і у всі дні життя мого: словом, ділом, думкою і всіма моїми почуттями". При цьому він творить загальний земний поклін перед духовенством і народом. Всі відповідають йому також земним поклоном, кажучи: "Бог простить тобі, отче святий. Прости і нас, грішних, і благослови". Потім настоятель бере напрестольний Хрест, і всі священнослужителі в порядку старшинства прикладаються до ікон на аналої, підходять до настоятеля, цілують чесний Хрест і руку його, що тримає Хрест, цілуються з настоятелем. Після них підходять миряни, прикладаються до святих образів і Хреста і просять вибачення у притчу і один у одного.

Під час обряду прощення прийнято співати «Покаяння відкрий мені двері», «На ріках вавилонських» та інші покаянні піснеспіви. У деяких храмах співають також при цьому і стихири Пасхи, до слів «і так взиваймо" включно (в останній стихирі).

Згідно зі словами Євангелія, що читаються в цю неділю, які навчають прощати ближнім гріхи і примирятися з усіма, в стародавні часи єгипетські пустельники збиралися в останній день сирної седмиці для спільної молитви і, випросивши один у одного прощення і благословення, при співі великодніх стихир, як би в нагадування очікуваної Пасхи Христової, йшли по закінченні вечірні в пустелі для самітницьких подвигів протягом Чотиридесятниці і збиралися знову тільки вже в Неділю Квітну. Тому і тепер, слідуючи цьому древньому благочестивому звичаю, сини Православної Церкви в знак примирення і прощення моляться за померлих і відвідують один одного в сирну седмицю.

Перша седмиця Великого посту відрізняється особливою суворістю, бо пристойно мати ревнощі до благочестя при початку подвигу. Згідно цьому, Церква на першій седмиці звершує богослужіння триваліше, ніж в наступні дні. З понеділка по четвер на великих повечір’ях читається покаянний канон святого Андрія Критського (+ 712). Канон цей названий Великим як за кількістю думок і спогадів, так і за кількістю тропарів, які містяться в ньому - близько 250 (у звичайних канонах їх є близько 30). Для читання на першій седмиці посту канон ділиться на чотири частини, за числом днів.

У середу і четвер до Великого канону додається декілька тропарів на честь преподобної Марії Єгипетської (+ 522), що прийшла від глибокого духовного падіння до високого благочестя.

Великий канон завершується тропарями на честь його творця - святого Андрія Критського.

У понеділок або вівторок першої седмиці після утрені або часів священик в єпитрахилі читає прихожанам «Молитви на початок посту Святої Чотиридесятниці», які містяться в Требнику.

У суботу першої седмиці Церква згадує про чудесну поміч, явлену великомучеником Феодором Тироном (+ бл. 306) константинопольським християнам в 362 році, при імператорі Юліані Відступнику (+ 363), коли в першу седмицю Великого посту святий, з'явившись архієпископу Константинопольському, звелів вживати коливо (відварене зерно), особливу страву замість оскверненої їжі на торжищах яка була таємно окроплена кров'ю ідольських жертв. Освячення колива (інакше куті) здійснюється в п'ятницю першої седмиці на літургії Раніш освячених Дарів, після заамвонної молитви і молебного співу великомученикові Феодору.

У багатьох храмах в п'ятниці або по неділях відбувається зворушливий богослужбовий обряд, що називається пасією (від лат Passio -. Страждання). Він введений в церковне вживання при митрополитові Київському святителі Петру Могилі (XVII ст.). Здійснюється він на повечір'ї (у п'ятницю) або за вечірнею (в неділю) у першу, другу (часто з другої), третю і четверту седмиці посту і складається з читання Євангелія про Страсті Христові, співу пісень Страсної седмиці - «Тебе, що одягаєшся світлом, наче ризою »,« Прийдіть, вшануймо Йосифа приснопам’ятного "та інших - ,а також повчання. Про пасії в Церковному уставі не йдеться. Чин пасії був вперше поміщений в кінці Тріоді Квітної, виданої в 1702 році архімандритом Києво-Печерської Лаври Іоасафом Кроновскім. В кінці опису чину сказано: "Це все звершується за порадою, а не за велінням, оскільки все на разсуд Церкви Святої Православния подається".

Перша Неділя Великого посту називається інакше Неділею, або Торжеством Православ'я. У цей день здійснюється спогад торжества Православ'я, встановленого у Візантії в першій половині IX століття в пам'ять остаточної перемоги Православної Церкви над усіма єретичними вченнями, які збурювали Церкву, особливо над останньою з них - іконоборчою, що була засуджена Сьомим Вселенським Собором в 787 році. У цю Неділю здійснюється особливе богослужіння, зване чином Православ'я. Чин цей складений Мефодієм, патріархом Константинопольським (842 - 846). Перемога Православ'я спочатку була відсвяткована в першу Неділю Великого посту, і, таким чином, підстава святкування в цей день торжества Православ'я є історичною.

Чин Православ'я складається в основному з молебного співу і відбувається в кафедральних соборах після прочитання часів перед літургією або після літургії на середині храму, перед іконами Спасителя і Божої Матері.

Друга седмиця і неділя Великого посту називаються седмицею і Неділею світотворних постів: Церква молить Господа про благодатне осяяння тих, що постять і каються. У богослужінні цієї седмиці та неділі поряд зі сокрущенням про гріховний стан людини вихваляється піст як шлях до такого внутрішнього благодатного осяяння.

Православне вчення про піст з особливою силою розкривається у згадуванні в другу седмицю святого Григорія Палами, архієпископа Солунського, чудотворця (XIV ст.). Святий Григорій, сам великий подвижник Афону, відомий як захисник Православ'я і викривач єретичного вчення Варлаама, калабрійського монаха, що відкидав православне вчення про благодатне світло, яке просвітлює внутрішню людину і іноді відкривається явно, наприклад, як це було на Фаворі і Синаї. Варлаам не допускав можливості досягти цього осяяння молитвою, постом та іншими духовними подвигами самовідданості. На скликаному з цього приводу Соборі в Константинополі в 1341 році святий Григорій Палама, названий сином Божественного світла, викрив єретиків і захистив вчення про Світло Божественне, нестворене, присносущне, яким сяяв Господь на Фаворі і яким опромінюються подвижники, що досягають такого осяяння за допомогою молитви і посту .

Церковна служба в честь святого Григорія Палами і його Житіє складені Філофеєм, патріархом Константинопольським (XIV ст.), А канон - Геннадієм Схоларієм (XV ст.).

Третя Неділя Великого посту називається Хрестопоклонною, так як в цю неділю Церква прославляє Святий Хрест та духовні плоди Хресної смерті Спасителя.
Значення Хреста Христового для тих, що подвизаються в пості пояснено Церквою в богослужбових співах в різноманітних образах і подобах. Подібно ряснолистому дереву, що дає густу тінь і доставляє прохолоду і відпочинок стомленому подорожньому, Хрест Христів посеред подвигів посту налає віруючим прохолоду і підбадьорення до завершення праці. Хрест Хрисів, як прапор перемоги над смертю, що приготовлює нас до радісного прославлення Переможця пекла і смерті. Хрест Христів порівнюється з древом, яке усолодило гіркі води Мери, з древом життя, насадженим посеред раю. Благовістя про Хрест і поклоніння йому втішно нагадують нам про наближення світлого свята Воскресіння Христового.

Крім прославлення Святого Хреста, на якому Господь упокорив Себе до смерті, в богослужінні четвертої седмиці Великого посту викривається фарисейська гордість, засуджена Богом, і вихваляється митарева смиренність.

Починаючи з середи Хрестопоклонної седмиці на літургіях Раніш освячених Дарів до Великої середи вимовляються особливі єктенії про підготовку до просічення (хрещення).

У богослужінні четвертої Неділі Церква пропонує високий приклад посницького життя в особі подвижника VI століття преподобного Іоанна Ліствичника, який з 17 до 80 років трудився на Синайській горі і в своєму творінні «Ліствиця раю» зобразив шлях поступового сходження людини до духовної досконалості по Ліствиці душі , що зводить від землі до вічно перебуваючої слави. Таких ступенів в «Ліствиці" зазначено 30, за числом років земного життя Спасителя до Його вступу на суспільне служіння роду людському.

У четвер п'ятої седмиці на утрені читають повністю весь Великий канон святого Андрія Критського і Житіє преподобної Марії Єгипетської (V - VI ст.), яка з безодні пороку вознеслася шляхом покаяння на таку висоту досконалості і святості, щ уподібнилася безтілесним ангелам. Це богослужіння тому називається інакше Маріїним (або рідше: Андрієвим) стоянням. У практиці воно здійснюється в середу ввечері. Житіє розділяється при читанні на дві частини: одна частина читається після кафизм, друга - після третьої пісні канону. Житіє преподобної Марії склав святий Софроній, патріарх Єрусалимський (638 - 644), а святий Андрій Критський, присланий від патріарха Єрусалимського Феодора на Трульський, VI Вселенський Собор (680 - 681), приніс Житіє святої Марії разом зі своїм каноном. Читання канону святого Андрія та Житія святої Марії Єгипетської в четвер п'ятої седмиці на утрені встановлено на цьому Соборі.

У середу п'ятої седмиці на вечірній, що відноситься до четверга, крім звичайних стихир на "Господи, взиваю», співаються 24 покаянних стихири Великого канону - творіння святого Андрія Критського. Всі стихири мають закінчення: "Господи, поки я  до кінця не загинув, спаси мене!".

У четвер заради читання Великого канону відбувається літургія Передосвячених Дарів і дзвін буває «красний», тобто не великопісний.

Субота п'ятої седмиці називається Суботою Акафіста, а сама служба отримала назву "Похвали Пресвятої Богородиці". В цей день на утрені читається Акафіст з грец. - Неседальний (зрозуміло спів) Божій Матері в пам'ять Її заступництва і позбавлення Константинополя в дні посту від навали чужинців в VII ст. Цей перший з акафістів складений в VII ст. на основі ще більш давніх кондаків, в яких оспівуються події Різдва Господа і Благовіщення Пречистої Богородиці.

У п'яту неділю Великого посту Церква згадує і прославляє святу Марію Єгипетську.

У співах канону на цю Неділю, а також у богослужінні седмичних днів наступної седмиці - Квітної розкривається євангельська притча про багатого і Лазаря, щоб спонукати віруючих до істинного покаяння, яким досягається Царство Боже. Церква переконує віруючих уникати немилосердя і нелюдяності багача, ревнувати ж терпінню і великодушності Лазаря, бо Царство Боже не їжа й питво, а праведність і стриманість зі святістю і милосердям.

У суботу шостої седмиці - Квітної Церква згадує чудо воскресіння Господом Ісусом Христом Лазаря, тому вона називається Лазаревою суботою.

Воскресінням Лазаря Ісус Христос явив Свою Божественну силу і славу і запевнив Своїх учнів і всіх у прийдешньому Своєму Воскресінні і загальному воскресінні померлих у день Суду Божого.

Неділя Ваїй присвячена спогаду урочистого Входу Господнього у Єрусалим, куди Він йшов для страждань і Хресної смерті. Ця подія описана всіма євангелістами: Мф. 21, 1 - 11, Мк. 11, 1 - 11; Лк. 19, 29 - 44; Ін. 12, 12 - 19. Це свято називається Неділею Ваїй (гілок, віття), Неділею квітконосною, а також Вербною неділею від звичаю освячувати в цей день пальмові гілки, замінені у нас вербами.

Початок свята сходить до глибокої старовини. Перша вказівка на свято - в III столітті належить святому Мефодію, єпископу Патарского (+ 312), що залишив повчання на цей день. У IV столітті свято, як свідчить святий Епіфаній Кіпрський, відбувався досить урочисто. Багато зі святих отців IV ст. залишили свої повчання на це свято. В VII - IX ст. святі Андрій Критський, Косма Маюмській, Іоанн Дамаскін, Феодор і Йосиф Студити, а також імператор візантійський Лев Філософ, Феофан і Никифор Ксанфопул прославили свято піснеспівами, які і нині співає Православна Церква.

Свято Входу Господнього до Єрусалиму належить до дванадесятих свят, але не має ні передсвята ні віддання свята, бо оточений днями посту Чотиридесятниці і Страсної седмиці. Однак, хоча він і не має днів передсвята, подібно до інших дванадесятих свят, богослужіння всієї попередньої седмиці, починаючи з понеділка, в багатьох стихирах і тропарях присвячене події входу Господа в Єрусалим.

У п'ятницю седмиці Квітної закінчується піст Святої Чотиридесятниці. В цей день в одній з стихир на "Господи, взиваю" співається: "Душекорисно звершивши Чотиридесятницю, і святу седмицю Страстей Твоїх просимо бачити, Чоловіколюбче".

Лазарева субота і Вербна неділя служать переходом від Чотиридесятниці до Страсної седмиці.

Джерело: http://rivne-cerkva.rv.ua/statti/601-pist.html

 

Розклад богослужінь

29 березня 2024 р. - П'ятниця.
17.00. Вечірня з чином Пасії.

30 березня 2024 р. - Субота.
Поминання померлих.
9.00. Літургія. ПАНАХИДА.
17.00. Вечірня.

31 березня 2024 р. - Неділя.
2-га неділя Великого посту. Глас 2. Свт. Григорія Палами.
9.00. Літургія. Молебень.
Поминання спочилих (ПАНАХИДА) не звершується.

 

Цікаво та актуально

 

  

 

 

 

Банківський рахунок Релігійної громади Свято-Миколаївської парафії (01 липня 2020 р.)
 
 



Збір коштів