НЕДІЛЯ 33-ТЯ ПІСЛЯ П’ЯТДЕСЯТНИЦІ, ПРО ЗАКХЕЯ, ПІСЛЯ БОГОЯВЛЕННЯ

«Коли ж почув Ісус, що Іоан відданий під варту, пішов до Галилеї. І, залишивши Назарет, прийшов і оселився в Капернаумі приморському, в краях Завулонових і Неффалимових, щоб збулося сказане пророком Ісаєю, який говорить: земле Завулонова і земле Неффалимова, за Йорданом на шляху приморському, Галилеє язичників. Народ, що сидів у темряві, побачив світло велике, і тим, що перебувають у країні й тіні смерти, світло засяяло їм. Відтоді почав Ісус проповідувати й говорити: покайтеся, наблизилося бо Царство Небесне» (Мф. 4, 12-17).

«Потім Ісус увійшов до Єрихона і проходив через нього. І ось один муж на ім’я Закхей, він був старший над митарями і чоловік був багатий, бажав бачити Ісуса, хто Він; але не міг за народом, бо був малий на зріст. І, забігши наперед, виліз на смоковницю, щоб побачити Його, бо Він мав проходити біля неї. Коли Ісус прийшов на те місце і, глянувши, побачив його, сказав йому: Закхею, злізь скоріше, бо сьогодні Мені належить бути в тебе в домі. І він поспішно зліз і прийняв Його з радістю. І всі, побачивши те, почали нарікати, що Він зайшов гостити до грішного чоловіка. Закхей, вставши, сказав Господеві: Господи, половину добра мого я віддам убогим і, якщо кого скривдив чим, поверну вчетверо. Ісус сказав йому: нині прийшло спасіння дому цьому, бо і він син Авраамів. Прийшов бо Син Людський знайти і спасти, що загинуло» (Лк. 19, 1-10).

Така Божа любов до людей!
Він ніколи не відкидає правдивого покаяння.
(св. Іоан Золотоустий)

Неділя про Закхея розпочинає приготування до Великого посту, який завершиться найбільшою радістю – перемогою над гріхом і смертю, Воскресінням Господа нашого Ісуса Христа.

Євангельське зачало розповідає нам про те, як Ісус Христос приходить до дому митаря Закхея. Чому ця зустріч відбувається вдома? Тому, що завданням підготовчих неділь до Великого посту та в часі самого посту є допомогти відчинити дім нашої душі, нашого життя для Бога. Ми повинні зміцнити наш зв'язок віри, надії та довіри до Бога таким чином, щоб Господь став основою нашого життя і єдиним джерелом щастя. Основною метою приходу Спасителя на землю - є відшукати заблукавши людину, відкрити їй очі і дати можливість пізнати любов Божу. Читаючи Священне Писання, бачимо, що Господь заходить у доми митарів та грішників, сідає до столу із фарисеями, дозволяє великій грішниці намастити миром Його ноги, - і для нас це є дивним. Чому? І відповідь на це питання дає сам Христос кажучи: «Не здорові потребують лікаря, а недужі… Бо Я прийшов покликати не праведників, але грішників для покаяння».

«І, забігши наперед, виліз на смоковницю, щоб побачити Його, бо Він мав проходити біля неї», - бачимо що Закхей був маленького росту, але він не втрачає надії та шукає всі можливі способи, щоб побачити Спасителя. Також знаємо, що він був багатий, тобто мав організаційні здібності, бо був старший над усіма митарями. Він мав достаток, але не мав спокою в серці. Ця людина є відкинена суспільством, вважається великим грішником, але Господь його приймає, не відкидає. Постає питання: чому так? Закхей долає всі перешкоди, вибирається перший з натовпу, і тут стається непередбачувана ситуація, сам Ісус Христос звертається до нього на ім’я, кажучи щоб злізав і спішив додому, тому що Він хоче прийти до його дому. Що робить Закхей? Він слухає і виконує прохання Христа, швидко злізає з дерева і радо приймає Господа у своєму домі. Чому Господь звертається саме до Закхея який був великим грішником? Там ж було багато потребуючих людей: хворі, немочні, вдови. Чому саме каже, що прийде до дому багатого митаря? Очевидно, що Господь бачить велике і щире бажання Закхея і знає про наслідки цього запрошення, - люди будуть нарікати і судити Його. Але Господь не зважає, бо хоче врятувати впавшого. Ця зустріч приносить невимовні плоди. Закхей змінюється, від часу цієї зустрічі, він дбає про своє спасення та Бога ставить на перше місце в своєму житті. Під час перебування Ісуса Христа в його домі він перемінює свої думки, навіть готовий позбутися усього, що має для того, щоб виправити свою гріховність та осягнути мирне життя. Закхей, вставши, сказав Господеві: Господи, половину добра мого я віддам убогим і, якщо кого скривдив чим, поверну вчетверо, - усвідомлює свою гріховність та бажає виправитись в цю ж хвилину!

Поведінка Закхея та щирі слова покаяння свідчать про те, що він дозволив завітати Ісусові не лише до його помешкання, а назавжди увійшов до дому його душі. "Ісус сказав йому: нині прийшло спасіння дому цьому, бо і він син Авраамів. Прийшов бо Син Людський знайти і спасти, що загинуло" (Лк. 19:10), - Господь підтверджує щире навернення Закхея та приймає його, і радіє разом з ним. На прикладі Закхея, навчімось віри та надії на Боже милосердя. Пам’ятаймо, що Господь бажає прийти у домівку кожного із нас, але нам потрібно лише одне – відкрити двері своєї душі і повірити, що Господь перемінить наше життя. І лише тоді у нашому серці запанує мир та спокій і ми станемо насправді щасливими людьми.

Дорогі брати і сестри, для того, щоб змінитися, ми маємо подати руку Господу, бо одні наші зусилля є недостатніми для того, щоб перемогти гріховність. Ми є слабкими без Спасителя.

Задумаймось над нашим життям, що є важливим для сучасного християнина. Скільки часу ми приділяємо для Бога? Інколи, чуємо, що деякі особи виправдовують себе тим, що зранку треба приготувати сніданок, вдягнутися і подбати про належний зовнішній вигляд, а на молитву вже часу немає. Саме так, для сучасної людини зовнішній вигляд є важливішим ніж духовний світ: «без Бога жити можна». І, таким чином, людина не має часу на молитву ні зранку: спішить на роботу, ні ввечері, - вже замучена, немає сили, а в неділю знаходиться ще одна причина – потрібно відпочити після важкої праці. Отож, бачимо, що важливість надається лише потребам тіла. А що для нас є важливим? «За своєю природою люди бажають речей гарних і добрих. А нема речі милішої і гарнішої ніж добро. А Бог є добрий, і коли хто бажає добра, той бажає Бога. Брак Божої любові є для душі найгіршим злом» (св. Василій Великий).

Зустрівши Ісуса, Закхей запросив Його у свій дім, а чи я запрошую Ісуса до свого життя? Господь не один раз приходить до нас, Він наполегливо стукає у двері нашого серця, закликає нас до покаяння та навернення. Наш Отець Небесний готовий простити нам всі гріхи, лише потрібно нашого бажання. Молімось сьогодні, благаймо у Господа змінити наше життя, щоб Всемилостивий Господь простив нам наші гріхи та відкрив нам двері до вічного життя.

Приходячи до храму, не залишаймо Христа у храмі, берімо Його у наші домівки. Особливо, приймаймо Святу Євхаристію, щоб Господь перебував з нами завжди,- у кожній секунді нашого життя. Сучасна людина прагне осягнути щастя, і все життя його шукає. А нам потрібно осягати матеріальні блага все більше і більше. Погляньмо на Закхея, він мав все: посаду, гроші, здоров’я, - але не був щасливим. То що ж таке щастя? Щастя ми можемо осягнути лише в перебуванні з Богом.

Дорогі браття і сестри, у нашому сучасному житті шукаймо, насамперед, Бога та просімо у Нього милосердя, закриймо очі на всі земні клопоти та матеріальні блага, це все є другорядним, основою ж нашого життя є Господь, з Ним ми осягнемо вічне щастя. Бо як говорив св. Василій Великий: «Хто живе без Бога, не буде мати щасливого життя». Амінь!

Джерело: https://gradleva.com/publications/propovid

Розклад богослужінь

29 березня 2024 р. - П'ятниця.
17.00. Вечірня з чином Пасії.

30 березня 2024 р. - Субота.
Поминання померлих.
9.00. Літургія. ПАНАХИДА.
17.00. Вечірня.

31 березня 2024 р. - Неділя.
2-га неділя Великого посту. Глас 2. Свт. Григорія Палами.
9.00. Літургія. Молебень.
Поминання спочилих (ПАНАХИДА) не звершується.

 

Цікаво та актуально

 

  

 

 

 

Банківський рахунок Релігійної громади Свято-Миколаївської парафії (01 липня 2020 р.)
 
 



Збір коштів