Ангели, входження Пречистої бачачи,
здивувалися, як Діва входить у святеє святих.
 
 В ім’я Отця і Сина, і Святого Духа!
Дорогі браття і сестри!

Всі свята, які Церква Христова святкує, поруч зі згадкою про певну історичну подію міститься глибоко таємничий зміст. І навіть тоді, коли історичні обставини абсолютно зрозумілі, свято завжди несе у собі внутрішнє наповнення. Серед них величним дванадесятим святом є Введення в храм Пресвятої Богородиці, яке, окрім історичних подій, несе щось більш глибинне та величне про Богоматір, аніж Її звичайне тілесне входження у святеє святих. Нинішній день, коли Преблагословенна Діва Марія не просто входить у святеє святих, а посилається у глибини молитовного спілкування з Богом. Та, Яка приготована Творцем стати Вмістилищем Невмістимого, вступає у глибини молитви, благоговіння, любові, чистоти і споглядання. Богом обрана Отроковиця входить в спілкування з Богом, Який в майбутньому через Духа Святого удостоїть Її стати Матір’ю Живого Бога. Старозавітний Божий храм приймає в себе сім’я нового життя – Ту, в Якій духовно народиться і проросте Новий, спасительний Завіт людства з Богом. Старозавітний Божий храм прийняв в себе священний ковчег Нового Завіту, одушевлений храм Спасів, багатоцінний чертог і Діву – священний скарб слави Божої.

Батьки святої Діви Марії – праведні Іоаким та Анна – були неплідними. Вони терпіли багато скорбот і приниження від людей, бо неплідність у Старому Завіті вважалась карою Божою за гріхи. Але у них була тверда віра і уповання на Бога. Вони навіть у похилому віці не переставали молитися Богові про дарування їм дітей. Тверда віра, щира молитва і обітниця присвятити народжене ними чадо Богові прихилили милість благоутробного Бога, і Він дарував їм благословенний плід – Пресвяту Діву Марію.

Коли Пресвятій Діві виповнилося три роки, її святі батьки виконали свою обітницю. Зібравши родичів і знайомих і одягнувши Пречисту Марію в найкращий одяг, зі співом священних пісень, із засвіченими свічками в руках привели її в Єрусалимський храм. Назустріч їм вийшов первосвященик Захарія зі священиками. Іоаким та Анна з благоговійними молитвами поставили Марію на першу сходинку сходів, які вели до храму. Сходи були досить високими, так що трьохрічна дитина сама без допомоги не могла зійти по них вгору. Але як тільки Отроковицю Марію поставили на першу сходинку, зміцнювана силою Божою, Вона швидко зійшла наверх. Там первосвященик зустрів і благословив Її, як це він завжди робив з усіма, кого посвячували Богу. Потім, з натхнення Духа Святого, ввів Пресвяту Діву у святеє святих. Туди ніхто з людей не мав права входити, тільки первосвященик один раз в рік входив туди з очищувальною жертовною кров’ю. І ось Пресвята Діва вводиться у святеє святих, невидимо для світу несучи в Собі велику жертву, нову живу жертву – Христа – Бога і Чоловіка. Святий Дух сповістив первосвященикові, що Марія, обрана Отроковиця, достойна входити в найсвятіше місце. Їй наперед призначено Богом стати Матір’ю Сина Божого, Який спасе рід людський від загибелі і відкриє всім вхід у Царство Небесне. Усі присутні в храмі дивувалися цій незвичайній події, бо ніколи ніхто такого не бачив.

Праведний Іоаким і Анна, виконавши обітницю і віддавши Младеницю Отцю Небесному, повернулися додому. Преблагословенна Марія залишилася у храмі.

Глибокою таємницею покрите земне життя Пресвятої Богородиці від дитинства аж до того часу, коли була вознесена на небо. Сокровенним було і Її життя в Єрусалимському храмі. «Якби хто запитав мене, – говорив блаженний Ієроним, – як проводила час юності Пресвята Діва, я відповів би: те відоме тільки Самому Богові й архангелу Гавриїлу, невідступному Її охоронителеві».

Але в Церковному Переданні збереглися відомості, що під час перебування Пречистої Діви в Єрусалимському храмі Вона виховувалася в оточенні благочестивих дів, старанно читала Священне Писання, займалася рукоділлям, постійно молилася і зростала в любові до Бога. А Дух Божий і святі ангели охороняли Божественну Отроковицю. Пресвята Діва жила в храмі і тут готувала Себе до того, щоб стати одушевленим Храмом Бога Живого, Вмістилищем для Невмістимого, Матір’ю Живого Бога.

Як ранкова зірниця, яка появляється на світанку і вказує на те, що незабаром зійде сонце, так Пресвята Діва – Богом обрана Отроковиця – Своїм входженням у храм «Христа всім провіщає», і цим дійством радісно промовляє: ось гряде обіцяний і очікуваний Спаситель всіх – «Сонце правди Христос Бог».

Як світанку і ясному дню передує темна ніч, так і Христовому пришестю у світ передувала абсолютна темрява. І тільки в ізраїльському народі ця темрява час від часу розвіювалась пророцтвами, які, немов зорі на нічному небі, просвічували нічну темряву. Але перед явленням у світ Спасителя всі вони припинились, як перед світанком зникають всі нічні зірки. І як перед сходом сонця на небі залишається тільки одна зірка, яка сповіщає про те, що незабаром зійде сонце, так і на духовному небосхилі з’явилась Пречиста Отроковиця, Яка провістила, що з Неї засяє Сонце правди, Христос Бог наш, Який розвіє темряву народів і просвітить, і освятить кожну людину, яка приходить у світ. 

Подія сьогоднішнього свята поклала кінець віковому відчуженню людини від Бога і перебуванню під рабством гріха.

З входженням у храм Богом обраної Отроковиці настав час, коли людство знову може наблизитися до Бога як до Свого Небесного Отця, бо Син Божий – стає Сином Діви, і благодать благовістить примирення з Богом, і вхід на небо відкривається всім, хто бажає спасіння. Але не один раз Вона була введена у святеє святих. Вона була прийнята Богом для перебування з Ним на віки: бо через Неї відкрилися Небесні Обителі і був дарований світу Спаситель. Пречиста Діва послужила великому таїнству, таїнству втілення Сина Божого, але Її служіння не припинилося цим. Вона до тепер продовжує служити і Богові, і людям як Ходатайка і Молитвениця перед Богом за гріхи людства, як покров від бід і заслужених покарань, як Утішителька скорботних і засмучених втіха. Господь дарував Її Своїй Церкві охоронителькою і заступницею всіх, хто з любов’ю до Неї прибігатиме. І Матір Божа з любов’ю просить перед Богом за всіх віруючих у Христа Спасителя, щоб Він дарував Свою милість і щедроти всім віруючим.

Дорогі браття і сестри! Воздаймо похвалу і прославлення Божій Матері, благаймо у Неї небесного заступництва і допомоги. Просімо у Неї заступництва Її Сина – Христа і Бога нашого, – щоб Він подав нам все необхідне для спасіння. Щоб за Її молитвами Господь дарував нам щиру віру, нелицемірну любов, щоб всім цим ведені увійшли ми в Царство Небесне, де всі праведні перебувають. Амінь.

Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній

Розклад богослужінь

29 березня 2024 р. - П'ятниця.
17.00. Вечірня з чином Пасії.

30 березня 2024 р. - Субота.
Поминання померлих.
9.00. Літургія. ПАНАХИДА.
17.00. Вечірня.

31 березня 2024 р. - Неділя.
2-га неділя Великого посту. Глас 2. Свт. Григорія Палами.
9.00. Літургія. Молебень.
Поминання спочилих (ПАНАХИДА) не звершується.

 

Цікаво та актуально

 

  

 

 

 

Банківський рахунок Релігійної громади Свято-Миколаївської парафії (01 липня 2020 р.)
 
 



Збір коштів